Levenskunst

Tja daar gaat het dus al voortdurend om. Goed en wel die metaforen, maar de vraag dient zich aan: Hoe verken je levenskunst via concrete spelsuggesties van Basisonderwijs, via V.O. tot en met HBO/W.O. studenten.

Spelen vanuit verbeelding biedt spelsuggesties Levensoriëntatie per duo groep. Spelen is de Kunst reikt enkele ideeën aan vanuit Het Theater van de Toekomst.  De Wylerbergkring biedt  een  een spel aanHet huis dat verhuisde dat tot nadenken stemt. Tijdens mijn werk waren er incidenteel momenten van bewustwording. Herinner je de : ik kan denken jongen in Soweto of het lelijke jonge eendje ? We blijven voortgaan en willen nu ook het thuisfront erbij betrekken. Zie daarvoor een gulden snede.

Het spel laboratorium in Wroclaw van Grotowski

Er was eens lang geleden een studente theater educatie (LJ) die in het theaterlaboratorium van Grotowski te Wroclaw uren lang in beweging kwam, puur om de beleving en hield dat tenslotte een nacht lang vol met af en toe een slaapdipje. Ze kwam in een grenzeloos universum terecht en had rijke ervaringen. Jaren later poogde ze dit tot leven te brengen in enkele uren met studenten en beleefde zo af en toe weer de rijkdom ervan. Na afloop gaven spelers betekenis aan het associatief bewegen, soms opborrelde klanken en djabbertalk. Verhalen met eenzelfde veranderende emotielijn in verschillende contexten. Misschien kan het nog eens tot leven geroepen worden.

Wat is haalbaar?

Nu ik niet meer in praktijk actief ben, kan ik niets toetsen. Welke suggestie is zinvol ? Het woord ofwel de reactie is aan jullie lezers. Ik kan bronnen vermelden die mij inspireren en ‘good practice‘ doorgeven die mij gestuurd wordt.  Volgens mij zijn varianten van Toekomsttheater  zeer gewenst. Graag attendeerde ik op het Walhallab in Zutphen. Helaas hebben niet integere bemoeials dit zeer succesvolle initiatef van een kunstnaar februari 2024 failliet laten gaan.  Merlijn twaalfhoven  is inspirerend. Nieuwe links om hier te plaatsen blijven welkom.

Inspirerend bronnen voor mij waren o.a.:

  • Het lelijke jonge eendje van Hans Christian Andersen
  • Frederik van Leo Lionni
  • Een vis is een vis van Leo Lionni
  • De jongen, de mol, het paard en de vos van Charlie Mackesy
  • The Missing Piece en The Missing Piece meets the Big O  van Shel Silverstein
  • Le petit Prince van Antoine de Saint Exupéry
  • Atlas van de belevingswereld door Louise van Swaaij en Jean KLare
  • De Creatie Spiraal en De Ontknooping van Marinus Knoope

Geniet en laat ideeën opborrelen.

Missing piece

The Missing Piece meets the Big O

Little prince

Lidwine Janssens, Ubbergen winter 2022