Kan niet ligt op het kerkhof en wil niet, ligt ernaast.

Ken je die uitspraak nog? Heerlijk zo’n wijsheid in een notendop. Ieder leeft liever in de eigen bubbel. Kunnen omgaan met het tegenovergestelde van eigen gewoonten, visie, verwachtingen is een uitdaging die velen liever uit de weg gaan. Dat is echter anno de 21e eeuw exact waar samenleven om vraagt in deze geglobaliseerde wereld. Wat is de oorzaak van niet willen horen? Van niet willen doordenken op consequenties. Waardoor heeft iemand wel/geen doorzettingsvermogen?

Spel heeft vuur nodig

Je kunt alleen spelen als je spelen wil, dan overwin je zelfs je niet durven. Er zijn eindeloze mogelijkheden, hier volgen er enkelen uit eigen sites. Pas ze aan, snij ze op maat en zet ze naar eigen hand. Aanvullingen zijn van harte welkom. Scroll naar het betreffende begrip of zin op de pagina die tevoorschijn komt. Maak je eigen spel vanuit wat jij je erbij voor kunt stellen – wat jullie er zelf van kunnen maken. Veel speelplezier met je (klein) kinderen. Geef er vooral je eigen draai aan binnen het doel: de eigen wilskracht ontdekken.

De kleine prins    De witte olifant     De Japanse Steenhouwer    Koningen en dienaren     Appel, kers of bes

Wil jij dit voor je rekening nemen?

Vraag je pubers of zij vanuit rol de tekst life willen uitspreken die ze lezen op twitter, facebook, instagram, you tube e.a. bronnen. Welke intonatie, houding willen ze daarbij kiezen? Willen ze dit ook uit naam van zichzelf zeggen? Zie voor enige toelichting leesdrama

Ik dien een klacht in

Soms kunnen kinderen niet goed verwoorden wat hen dwars zit, non verbaal zijn ze sterker. Vraag hen daarom in een beeld te zetten waartegen zij bezwaar hebben. Vaak spreekt het beeld boekdelen en weet je meteen waar de schoen wringt. Vraag hen vervolgens in beeld te zetten hoe ze het eigenlijk willen.  Dit beeld moet wel haalbaar zijn, want dagdromen mag maar het gaat nu om iets werkelijk willen bereiken. De situatie tekenen kan ook maar van tot tot teen doorvoelen wat je bedoelt en wat je wilt, werkt krachtig. Het geheel uitwerken tot een strip en ook de tussenstappen van klacht naar kracht in beeld zetten, werkt zeer verhelderend. Tijd en toewijding zijn wel voorwaarden.

Theater van de toekomst.

Later wil ik  gelukkig, rijk, beroemd, belangrijk, ….. worden. Samen zo af en toe dagdromen over wat je (klein) kind worden wil is een aardig tijdverdrijf en wie weet breng je haar/hem zo ook nog op ideeën. Maar het is goed om op tijd te laten beseffen wat de toekomst daarvoor vraagt van het heden. En dan bedoelen we geen school prestaties maar karaktertrekken en gewoontepatronen. Wil je dat echt?

Ubbergen, lente 2022