Levenskunst

Tja daar gaat het dus al voortdurend om, wel of niet mooi die metaforen van kringen in water, onder de grond doorwerkende piramide of een weefgetouw, maar nu dient de vraag zich aan: Hoe verken je levenskunst via concrete spelsuggesties van  Basisonderwijs, via V.O. tot en met HBO/W.O. studenten. Tijdens mijn werk waren er incidenteel momenten van bewustwording, herinner je de : ik kan denken jongen in Soweto of het lelijke jonge eendje kindSpelen vanuit verbeelding biedt spelsuggesties Levensoriëntatie per duo groep. Spelen is de Kunst reikt enkele ideeën aan vanuit Het Theater van de Toekomst.  De Wylerbergkring biedt  een  een spel aanHet huis dat verhuisdedat tot nadenken stemt. Hier zie ik graag een voortzetting opdat jong en oud een graantje meepikt. Ik nodig uit tot onderzoek hoe dit verder vorm te geven in spel gericht op bewustwording van zichzelf, de ander, de wereld en ontdekkingen van prioriteiten.

Het spel laboratorium in Wroclaw van Grotowski

Er was eens lang geleden een studente theater educatie die in het theaterlaboratorium van Grotowski te Wroclaw uren lang in beweging kwam, puur om de beleving en hield dat tenslotte een nacht lang vol met af en toe een slaapdipje. Ze kwam in een grenzeloos universum terecht en had rijke ervaringen. Jaren later poogde ze dit tot leven te brengen in enkele uren met studenten en beleefde zo af en toe weer de rijkdom ervan. Na afloop gaven spelers betekenis aan het associatief bewegen, soms opborrelde klanken en djabbertalk. Verhalen met eenzelfde veranderende emotielijn in verschillende contexten. Misschien kan het nog eens tot leven geroepen worden.

Wat is haalbaar?

Nu ik met pensioen ben, is er geen praktijk waaraan ik dit kan toetsen. Evenmin of zinvol is, wat mij nu zinvol lijkt. Daarvoor ben ik afhankelijk van jullie lezers, de vrouw/man in de praktijk, de student(e) die mee op onderzoek en experiment wil in eigen stage. Wel kan ik bronnen vermelden die mij inspireren en ‘good practice‘ doorgeven die met mij gedeeld wordt. Het wordt een hele onderneming. Voor  overlevingskwesties en opdrachten voor morgen, zijn volgens mij varianten van Toekomsttheater  zeer gewenst. Graag ontmoet ik via digitale mogelijkheden compagnons die onderweg zijn en  ideeën uitwerken zoals het Walhallab in Zutphen, Merlijn twaalfhoven,  Terra Nova Minimaatschappij en Metaalkathedraal .Inspirerende en informerende links voor deze pagina zijn welkom. Wie weet ontstaan er suggesties vanuit o.a. onderstaande bronnen.  Life overleg kan ook t.z.t. in de Waterwolf aan de Waalkade te Nijmegen.

Inspirerend bronnen voor mij waren o.a.:

  • Het lelijke jonge eendje van Hans Christian Andersen
  • Frederik van Leo Lionni
  • Een vis is een vis van Leo Lionni
  • De jongen, de mol, het paard en de vos van Charlie Mackesy
  • The Missing Piece en The Missing Piece meets the Big O  van Shel Silverstein
  • Le petit Prince van Antoine de Saint Exupéry
  • Atlas van de belevingswereld door Louise van Swaaij en Jean KLare
  • De Creatie Spiraal en De Ontknooping van Marinus Knoope

Geniet en laat ideeën opborrelen.

Missing piece

The Missing Piece meets the Big O

Little prince

Lidwine Janssens, Ubbergen bijna midwinter 2020